Dobrodošli!

Email Ispis PDF

Rukotvorine i ručni rad koji se kroz zaljubljenike u naše kulturno nasljeđe održao do danas, kroz ovaj portal nastojati ćemo potaknuti ka uključivanju u organizirano predstavljanje ostalim zainteresiranim subjektima te vrednovanju u današnjem vremenu.

Svi ćemo se složiti da umjetnine ponekad nemaju vrijednost, a ponekad ta vrijednost itekako postoji i mjeri se vrtoglavim ciframa. Prenositelji i majstori današnjice u raznim pak umijećima koja jesu ili graniče sa malim umjetničkim djelima, često ne znaju kako vrednovati svoj rad ili to čine vrlo skromno čak i kada su ga spremni prodati.

Većina ručnih radova, bilo da se radilo o malim heklanim ili štrikanim rukotvorinama, ili unikatnim poklonima - ostaje njihovim vlasnicima ili se dijeli prijateljima. Unikatni namještaj izrađen od našeg drveta kao prirodnog blaga kojim smo okruženi, ili ručno rađeni nakit - u određenoj mjeri ipak pronalaze put do svojih kupaca.

Ručni radovi kao heklani, štrikani, vezeni ili pak tkani predmeti, na žalost jako rijetko pronalaze put do kupca ili vlasnici ne znaju kako da ih vrednuju. Ovim portalom nastojati ćemo pomoći u povezivanju ponude i potražnje, te omogućavanju da kupac naruči određeni uporabni predmet koji želi imati kao ručno izrađeni unikat.

Zavjese kao jedan od takvih uporabnih predmeta, nastojati ćemo među prvima komercijalizirati. Ne samo zbog toga što ovaj proizvod u industrijskoj izvedbi često dostiže cijene za koje bi se mogle nabaviti ručno rađene unikatne zavjese u nekoj od danas dostupnih tehnika, nego i zbog toga što nisu samo ukrasni predmet nego su široko zastupljene te se nalaze skoro u svakom domu.

Etnologija (od grčkog ethnos što znači porodica, ljudi) je nauka koja se bavi proučavanjem naroda, njihovih običaja, porijekla, narodnih nošnji, rukotvorina, nacionalne hrane i sl.).

 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 18 JANUARY 2010 22:35 )