Ručno tkanje

Email Ispis PDF

Tkanje je jedan od najstarijih zanata i ima dugi povijesni razvoj. Najstarije poznate tkanine potječu iz razdoblja neolitika, smatra se da je tehnologija tkanja stara više od 5000 godina.

Ručni tkalački stanovi uglavnom su izrađivani iz tvrdog i kvalitetnog drveta pa se i danas mogu sresti u domaćoj radinosti, stari i preko 100 godina u vrlo dobrom uporabnom stanju.

U nekim krajevima Hrvatske tkalački stan naziva se i razboj, nared, tara, tkalnica, krosna, statve, natra, prijema, vučinj.

Ručno tkana platna na tklačkom stanu mogu se izrađivati u šrinama od 45, 50, 70 i 80cm. Platna se rade na pamučnoj osnovi, a nit potke može biti prirodni seljački lan, pamučna nit, konopljina nit, svilena nit itd., pa tako dobijemo laneno platno, pamučno platno, svileno platno itd.

 

Tehnike tkanja seljačkog platna su:

  • prebor
  • prebor po daščici
  • duplanje i
  • kockanje.

Prebor

Široko rasprostranjena stara tehnika tkanja. Ovom tehnikom su se tkali odjevni predmeti, prekrivači, ručnici, stolnjaci i jastučnice.

Duplanje

Duplanje je tehnika tkanja karakteristična za, Turopolje, Pokuplje i Vukomeričke gorice koja je danas gotovo zaboravljena, a nekada je bila nezaobilazna. Koristila se prvenstveno za izradu ruha za stol i zavjesa.

Tehnika duplanja najzahtjevniji je oblik ručnog tkanja platna, a na ovaj način izrađeni predmeti i danas imaju svoje mjesto kao visokovrijedni dijelovi u narodnim nošnjama, kao ruho za stol, posteljina, etno zavjese itd.

Za izradu ručno tkanog nadstolnjaka dimenzija 80x80cm kao na slici s desne strane, potrebno je 50 sati rada.

Zadnja izmjena ( Utorak, 03 AUGUST 2010 12:56 )  

Comments  

 
0 #1 Волим 2009-12-19 21:04
треба проверити:)