Tradicija, umjetnost i sadašnjost

Email Ispis PDF

VARAŽDIN - Obrada lana i konoplje kao dio narodnog rukotvorstva ima bogatu tradiciju u našim krajevima. Vrijedne tkalje nekada su izrađivale sve tekstilne predmete potrebne obitelji, a malobrojnim ženama koje danas u tkanju pronalaze zadovoljstvo gotovo je nemoguće kupiti tkalački stan - objašnjava vrsna tkalja Draženka Šincek iz Varaždina.

Tkanje je zavoljela u srednjoj školi, a svoju vještinu razvila je u umjetnost. Naime, malo je poznato da njezini radovi krase domove i u dalekom Japanu. Nakon što sam po završetku srednje tekstilne škole dobila diplomu sa zvanjem tkalca, kao i većina cura iz mog razreda završila sam na burzi. Srećom, zaposlila sam se u poduzeću Varteks - Sporteks. U pogonu sam na tkalačkom stanu izrađivala rukotvorine od pamučnih traka, a 1993. godine isti takav uspjela sam kupiti u Kranju. Danas ih više nema na tržištu Hrvatske i Slovenije, pa tkalje skupo plaćaju modele s početka 20. stoljeća. I to ukoliko ih uopće mogu nabaviti - rekla je Šincek i dodala kako je svoje prve radove izrađivala koristeći samo prvorazredni pamučni konac i lan. Savladala je i zahtjevnu tehniku tkanja duplanjem, koja je od davnina tradicionalna u Turopolju. Kraj je to poznat po bogato ukrašenoj narodnoj nošnji i arhitekturi.

Tečaj za tkanje tehnikom duplanja i prebora završila sam kod majstora Vlade Čehulića iz Velike Gorice. On je vrhunski tkalac, ima uhodanu etno radionicu te još uvijek izrađuje pojedine dijelove hrvatskih narodnih nošnji. Ovom tehnikom nekad je znao raditi vrlo mali broj ljudi, budući da se najviše tkalo obično bijelo platno. Po utkanim ukrasima i šarama raznih boja, rađenih tehnikom prebora i prebora na daščicu, još i danas se prepoznaju najbolje tkalje - zaključila je Šincek.

Izrada stolnjaka, zavjesa, ručnika, podloška (tabletića) različitih oblika i dimenzija može uz svu spretnost tkalje potrajati pedesetak sati. Najduži ručnik koji sam izradila bio je dugačak dva metra, a za njegovo tkanje trebalo mi je četrdeset sati. Za razliku od njega, na stolnjak rađen tehnikom duplanja utrošila sam 50 sati iako je bio dvostruko manjih dimenzija. Vodim preciznu evidenciju o potrošenom vremenu za svaki izrađeni artikl. Nisam neka spavalica, i za tkalačkim stanom najviše radim rano ujutro. Moji ukućani već znaju da su subota i nedjelja moji udarni termini - otkrila je Draženka Šincek. Uz njezine, spretne i vrijedne ruke u obitelji imaju njezina majka, Katarina Prapotnik i jedanaestogodišnja kći Ines. Dok je baka nenadmašna u "štrikanju", unuka se već posvećuje našivavanju i izradi perlica. Izreka kako jabuka ne pada daleko od stabla dobro bi opisala moju obitelj. Bitno je da smo svi zajedno sretni i da moj suprug Dubravko ima puno razumijevanja za naše "ženske" zanimacije. Treba znati, sve rukotvorine mogu se uvijek iskoristiti kao osebujan i vrijedan poklon. Tim prije što se laneni konac izuzetno teško nabavlja i pravi je relikt prošlosti - rekla je Šincek kojoj je sirovi lan najdraži tradicionalni materijal koji koristi pri tkanju. Prije nego što ga namota na "štrene" (klupko), mora ga izbijeliti, kao što se to činilo u prošlosti.

Izvor: Regionalni tjednik.

  *Prikaz tehnike prebora na prste na tkalačkom stanu

*Prikaz tehnike duplanja na tradicijskom tkalačkom stanu

 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 18 JANUARY 2010 22:32 )  

Comments  

 
0 #4 RE: Ručno tkane zavjeseDraženka 2010-07-09 17:05
Na mojem tkalačkom stanu mogu tkati širinu platna od maksimalno 77 cm, pa ako trebate šire zavjese moraju se spajati. Zavjese radim tehnikom duplanja, tj. s rupicama, ili puno platno u koje se može utkati uzorak po Vašoj želji. Cijena zavjesa ovih dimenzija je oko 1200 kn, ovisi od tehnike i uzorka. Za izradu zavjese ovih dimenzija tehnikom duplanja je potrebno oko 80 sati rada, a puno platno s uzorkom nešto manje. Radove radim od bijelog i sivog lana ili pamučnog konca bilo koje boje, no preporučam pamuk radi lakšeg održavanja.
 
 
+1 #3 Upit za zavjese 2010-07-08 13:03
Joj, molim Vas, već neko vrijeme želim kupiti zavjese bijele ili bež - ručno tkane sa par "crtica" crvenih tako da izgleda malo starinsko (ili kao starinski ručnik samo obješen).

Biste li mi mogli reći da li je to moguće? Koliko bi me moglo koštati (recimo metar i 20 visine i možda metar širine (pretpostavljma da bi trebalo spojiti dva komada platna)? I koliko bi trebalo za tako nešto napraviti? I kako doći do nečeg takvog?

Puno Vas molim

Maja
 
 
-1 #2 Zavjese 2010-01-22 21:03
Zavjese radim tehnikom duplanja na tkalačkom stanu. Cijena ovisi o veličini i uzorku, od 300 kn na dalje.Quoting Vesna:
Prekrasne zavjese, može li se znati koja je cijena?
 
 
+1 #1 Zavjese 2010-01-19 08:37
Prekrasne zavjese, može li se znati koja je cijena?