Porijeklo heklanja

Email Ispis PDF

Prema nekim teorijama heklanje je poteklo od tradicionalnih ručnih radova u Arabiji, Južnoj Americi, Kini, ali nema jasnih dokaza da je taj ručni rad rađen prije nego što je postao popularan u Europi u 19. stoljeću.

Poznato je da se prva štampana šema pojavila u holandskom časopisu u ranom 19. stoljeću. Mnogi smatraju da se heklanje vjerojatno koristilo u ranim kulturama, ali da se umesto heklice koristio savijeni kažiprst; tako da uslijed toga nema materijalnih ostataka koji bi svjedočili o tome. Ovi autori ukazuju na „jednostavnost“ tehnike i tvrde da se vjerojatno koristila odavno.

Drugi autori tvrde da su tkani, pleteni ili čvorani primjerci tkanine sačuvani iz jako davnih vremena, ali da nema sačuvanih primjeraka heklane tkanine u bilo kojoj etnološkoj zbirci, ili arheološkom izvoru prije 19. stoljeća. Ovi autori ukazuju na tamburske heklice koje se koriste u tamburskom vezu u Francuskoj u 18. vijeku i tvrde da je provlačenje petlji kroz tkaninu preraslo u „heklanje u zraku“

Počevši u 19. stoljeću u Britaniji, SAD i Francuskoj, heklanje heklanje se počinje koristiti kao manje skupa zamjena za ostale oblike čipke. Cijena tvornički proizvedenog pamuka je padala i iako su heklane čipke zahtijevale više konca nego tkane čipke, heklane čipke su se brže izrađivale i bile su lakše za učenje.

U vrijeme Velike gladi u Irskoj (1845 - 1849) časne sestre su učile tamnošnje žene i djecu da heklaju koncem. Rad je nošen širom Europe i Amerike i kupovan zbog svoje ljepote i zbog humanitarne pomoći koju je to pružalo irskom stanovništvu.

Heklice su se kretale od od primitivnih savijenih igala u dršci od plute, koje su koristile siromašne irske čipkarice, do heklica od skupocjeno obrađenog srebra, željeza, slonovače ili kosti postavljenih u različite drške, od kojih su neke bile bolje dizajnirane s ciljem više da pokažu damske ruke nego za rad sa koncem. Do ranih 1940-tih, upute za heklanje su se već štampala u Engleskoj.

Izvor: Wikipedia

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 07 DECEMBER 2009 00:14 )  

Comments  

 
-1 #2 Zavjese 2010-08-17 07:22
Imamo ovdje i šemu od te zavjese www.rucni-rad.info/seme.html, ja sam dobila i gotovi primjerak, no ispala je puno gušća i ne tako prozračna, iako je rađena koncem br. 20.
 
 
0 #1 RE: Porijeklo heklanjaSanja 2010-08-16 23:20
Odličan tekst o povijesti heklanja, a zavjesica je odlična