Štikanje

Email Ispis PDF

Štikanje je tehnika izrade bijelog bušenog veza na rubini ili platnu pomoću ručne napravice sa igom - mašnicom, ili u današnje vrijeme šivaćom mašinom. Iako se danas radi industrijski strojni vez koji se također naziva "štikanje", izvorno tehnika štikanja spada u ručne radove.

Postoji nekoliko načina izrade tog bijelog veza, ali princip izrade je isti za sve.

Toledo

Kod toleda se na platnu izvlači konac, a rupičasta šlinga se buši

Rišelje

Kod rišeljea rišeljea se rupice na mustri, koja je prethodno obrađena koncem, orezuju škaricama. Specifični su također i načini obrade rupica, kako se one ne bi "cufale".

Najčešće se štikaju čipke i djelovi ženskih narodnih nošnji, a danas se još uvijek u nekim krajevima Hrvatske štika i posteljno rublje te u novije vrijeme zavjese za vlasnike istančanog ukusa.

Danas srećemo i etno kreacije rađene tehnikom štikanja, primjenjive u posebnim prigodama kao što su vjenčanja, za dječje haljinice za krštenje itd.. Rade ih rijetke modne radionice poput MUSA modnog ateljea, a pronalaze se i prekrasni primjerci iz kućne radinosti zaljubljenika u ovu tehniku.

Zadnja izmjena ( Subota, 18 SEPTEMBER 2010 18:20 )  

Comments  

 
+3 #5 Štikanje i ručni rad 2010-10-03 21:06
Ponekad je možda stvar i u dostupnosti, obzirom da su cijene za određenu stvar uglavnom veće nego za istu u klasičnoj proizvodnji. No kako se najčešće radi i o unikatima, ekskluzivni primjerci ručnog rada, ukoliko su izvedeni u varijantama primjenjivim u današanjem vremenu, svakako imaju svoje poklonike.
 
 
+3 #4 RE: ŠtikanjeSanja 2010-10-03 00:24
Etno kreacija koju ste nam pokazali je nešto veličanstveno!! !
Smatram da se ručni radovi trebaju više cijeniti, jer nikako nije isto napraviti nešto strojno ili ručno, više istih komada za 1 sat ili jedan komad nečeg unikatnog za 1 cijeli dan. Vrijeme potrebno za izradu ručno rađenog predmeta uopće se ne cijeni.
Sve pohvale još jednom modnoj radionici Musa!
 
 
-1 #3 Šlinganje 2010-09-05 12:11
Rad je prekrasan i znam koliko ima posla ,vremena ,a najviše ljubavi i nije uopče cjenjen , bilo koji ručni rad . Mislim da ćemo ostat bez ovakvih ljepota , ako se ne potrudimo da mlađe generacije nauće nešto vrijedno . Zato pozivam na tečaj ručno strojnog šlinganja u Narodnom sveučilištu Dubrava , tel. 2050035 www.ns-dubrava.hr
 
 
+4 #2 Štikani jastuci 2010-07-24 16:36
U jednom slučajnom razgovoru došlo se na temu ponude u suvenirnicama, slijedom toga i na jastuke u štikanim jastučnicama. Obzirom da prema iskustvu postojećih suvenirnica, najbolje prolaze artikli do 150kn, ima li možda netko saznanja u pogledu cijene jednog jastuka npr. 80x60cm, u štikanoj jastučnici?
Što se tiče punjenja, spominje se lavanda.
 
 
+1 #1 u 2010-06-26 14:40
štikanje