Međunarodni festival čipke

Email Ispis PDF

U Lepoglavi je od 22.-25. rujna održan 15. po redu Međunarodni festival čipke. Do sada najbolje organiziran, festival je posjetilo oko 7.000 ljudi, a iz Slovenije je stiglo čak nekoliko autobusa posjetitelja.
Unikatni radovi poslani su iz 8 zemalja (Rusije, Mađarske, Slovenije, Estonije, Španjolske, Njemačke, Italije i Belgije), a tema koja je objedinjavala sve izložbe bila je - zajednički europski korijeni prostoručne čipke.

Na samom otvorenju moglo se vidjeti kako izgleda vjenčanica od lepoglavske čipke, a poseban dio festivala bio je posvećen i modernim haljinama na koje je aplicirana čipka. Na festivalu se mogao vidjeti i šator od čipke, rad japanske umjetnice Akiko Sato koja se dolaskom u Hrvatsku zaljubila u motiv sunca na lepoglavskoj čipki.

Lepoglavska je čipka uz pašku čipku i hvarsku čipku, te još šest fenomena iz Hrvatske, uvrštena na UNESCO listu nematerijalne baštine svijeta. Na ovaj prestižni popis ne dolazi se zbog samo radi baštine same nego i zbog odnosa prema njoj. Tradiciju ove jedinstvene vještine sačuvale su čipkarice koje su na nove generacije prenosile svoje znanje. U Lepoglavi su im se odužili – to se zvanje sada može upisati i u radnu knjižicu. Da vještina ne odumre u OŠ Ante Starčevića djeluje Učenička zadruga “Stezica”, putem koje se znanja prenose na mlade generacije.

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 10 OCTOBER 2011 09:07 )