Shabby chic

Email Ispis PDF

Nadam se da ste čuli za  "Shabby chic" efekt koji vašem interijeru daje starinski, pohabani izgled! Shabby chic potječe iz kasnih 80-tih godina. Otkrila ga je engleskinja Rachel Ashwell koja je osmislila i tvrtku s predznakom "Simply Shabby Chic" s idejom "ugodnost, romantika, harmonija". Prije svjetske popularnosti stil je najviše bio prisutan u Velikoj Britaniji u ladanjskim kućama. Danas postoje specijalizirane trgovine i u Hrvatskoj koje se bave prodajom shabby namještaja.

Starom drvenom namještaju možete podariti jedinstveni izgled te spojiti eleganciju i tradicionalnost. Naime, riječ je o namještaju i drugim predmetima poput polica, svijećnjaka i sl. kojem možete sami uz malo vještine podariti novi izgled koji će istovremeno izgledati starinski. Sve što vam treba je komad starog namještaja, akrilna boja, kistovi, valjci, vosak i brusni papir. Prvo je potrebno dobro ošmirglati predmet, zatim obojimo rubove tamnijom bojom po kojoj kad se osuši prelazimo voskom, pa obojamo taj dio i cijeli predmet svijetlom bojom. Nakon što se sve posušilo rubove koji su prijeđeni voskom šmirglamo tako da dobijemo toliko željeni starinski izgled. Ovu tehniku možemo kombinirati i sa decoupage tehnikom ili možemo primijeniti tehniku patiniranja. Osim navedenog, shabby chic možemo postići na način da dio po dio predmeta bojamo bijelom bojom i odmah krpom brišemo boju tako da nam ispod bijele boje bude vidljiva prirodna boja drva. Ovu tehniku sam ja primijenila na staroj drvenoj polici i to samo djelomično, uz dodatak tehnike raspucanog izgleda i patiniranje.

Zadnja izmjena ( Subota, 04 SEPTEMBER 2010 18:24 )  

Comments  

 
+2 #1 SHABBYrenata 2010-10-27 14:21
BRAVO ZA SHABBY POLICU! OBOŽAVAM SHABBY, A I SAMA SAM SE OKUŠALA U IZRADI PREDMETA TOM TEHNIKOM, TAKOĐER I JOŠ NADOPUNJENOM DECOUPAGEOM.
REN