• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 3
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
Left direction
  I. G. Kovačića 35, 42209 Sračinec

  Tel: 099 212 7252

  Predsjednica: Stanka Miko

  Dopredsjednica: Dubravka Liber 

Udruga žena Preslica iz Sračinca djeluje pod pokroviteljstvom Općine Sračinec kao promotor obnove etno vrijednosti varaždinskog odnosno sračinečkog kraja. Uz tjedno druženje članice i članovi nastoje se prisjetiti narodnih običaja i vještina, te prenijeti jedni drugima sačuvano znanje i vještine.

Udruga djeluje kroz 3 sekcije: sekcija za ručni rad, dramska grupa i zbor. Sekcija za ručni rad broji najviše članova, koje izračuju rukotvorine poput:

  • izrada narodnog veza
  • kukučanje i pletenje
  • izrada čipke na batiće
  • tkanje na tkalačkom stanu

Članice sekcije za tkanje na tkalačkom stanu izrađuju tkanine na tradicionalan način, koji je gotovo nestao iz hrvatskih domova, ali je ostao u sjećanju naših baka. Rijetki pojedinci među mlađim naraštajima su ovladali ovom tehnikom, te je nastoje sačuvati od zaborava. Posebice se to odnosi na kompliciranu tehniku duplanja odnosno šupljanja.

Kukuruzna komušina pretvara se u rukama članica ove sekcije u umjetnine kako uporabne svrhe poput cekera tako i ukrasne predmete za dekoraciju poput cvjetnih aranžmana od komušine. Izrada cekera od komušine vještina je kojom su mnoge Srakarice odškolovale svoju djecu, doprinijele podizanju novih kuća i općenito napretku imanja. Izrađuju se i ukrasni jastučići i vrećice, urešeni starinskim vezom te punjeni mirisnim sijenom s domaćih sjenokoša i raznim ljekovitim biljem.

U pripremi je i izrada predmeta po narudžbi, koji će se moći kupiti putem ovog portala prema uzorcima poput heklanih zavjesa, ručno tkanih nadstolnjaka, zavjesa rađenih tehnikom duplanja itd.

Tečaj tkanja na tkalačkom stanu 

Udruga je organizirala i tečaj tkanja na tkalačkim stanovima, koji je realiziran uz stručnu pomoć restauratora Slobodana Hadljike. Tečaj je trajao 6 tjedana i završen je u veljači 2009 god. Udruga je 2007 god. dobila i županijsko priznanje za žensku kreativnost u ruralnom životu. Preslica je počela s izradom cekera od komušine, a sada članice šiju košulje, našivavaju stolnjake i zidnice te tkaju od krpara, nadstolnjaka pa do zavjesa rađenih tehnikom duplanja.

Right direction

Pletenje

Ocjene: / 8
LošNajbolji 

Za sada o pletenju u jednom dobrom članku na blogu http://sistersofpretty.bloger.hr, za početak će vam trebati igle za pletenje i vuna, a ostatak pročitajte.

Usput podsjećam da tražimo urednike pojedinih rubrika, bilo bi izvrsno kada bi se javio netko od autora zaista lijepih blogova koji se susreću ...

 

Comments  

 
0 #4 Održavanje štrikanog/heklanog stolnjaka 2013-10-13 21:02
Poštovani,
ako je konac pamučni, možete prati na 40C ručno i sušiti na ravnoj podlozi na koju ispod možete staviti ručnike ili pamučnu plahtu. Ako sušite na stolu, pazite da Vam vlaga ne ošteti stol, a ako sušite npr. na nekom ravnom ležaju isto ako da se ne namoči.
Ukoliko je konac u boji nemojte prati sa deterdžentom za bijelo rublje, nego onim za osjetljivo. Ukoliko je konac bijeli, možete sa deterdžentom za bijelo rublje.
 
 
-1 #3 Stolnjaci 2013-10-13 10:18
Postovani,
imam jedan veliki strikani-heklani stolnjak(heklan sa 2 igle).Molio bih Vas da me obavestite kako se taj stolnjak pere,susi i odrzava.
S prijateljskim pozdravima.

Nikola Markovic
 
 
+6 #2 Ručni radovi 2011-10-15 20:40
Poštovana Milice,
možete postaviti slike svojih radova u našu Galeriju, otvoriti Facebook stranicu, iskontaktirati sve suvenirnice u Hrvatskoj, posebno na Jadranu itd.
 
 
-3 #1 2011-09-13 22:09
Želim živjeti od ručnog rada "Pletenja", želim izložbe kalendare, učenike..plete, odjevne predmete od vune i konca alat su mi samo dvije igle... ne znam kako prodati taj svoj rad i reklamirati ga... registrirala sam domaću radinost i uredno plaćam porez za svoj rad, sve je to malo želim više... pomozite!!!!!!! !!!!!
 
Ručno tkanje

Ručno tkanje

Tkanje je jedan od najstarijih zanata i ima dugi povijesni razvoj. Najstarije poznate tkanine potječu iz razdoblja neolitika, smatra se da je tehnolog...

Opširnije...
More:
Zavjese kao unikat i ručni rad

Zavjese kao unikat i ručni rad

Decentne zavjese koje se dobro uklapaju u ukupni stil uređenja, prozoru će dati dodatni šarm i još više ga naglasiti i uljepšati. Kada govorimo o zavje...

Opširnije...
More:
Štikanje

Štikanje

Štikanje je tehnika izrade bijelog bušenog veza na rubini ili platnu pomoću ručne napravice sa igom - mašnicom, ili u današnje vrijeme šivaćom mašinom...

Opširnije...
More:
Necanje

Necanje

Necanje je tehnika ručnog rada koncem i posebnom iglom, često ručne izrade. Radovi izrađeni tehnikom necanja su izuzetno nježne i prozračne strukture....

Opširnije...
Međunarodni festival čipke

Međunarodni festival čipke

U Lepoglavi je od 22.-25. rujna održan 15. po redu Međunarodni festival čipke. Do sada najbolje organiziran, festival je posjetilo oko 7.000 ljudi, a ...

Opširnije...
More:
Pletenje

Pletenje

Za sada o pletenju u jednom dobrom članku na blogu http://sistersofpretty.bloger.hr , za početak će vam trebati igle za pletenje i vuna, a ostatak proči...

Opširnije...
Decoupage na staklu

Decoupage na staklu

Tehnika decoupage na staklu se razlikuje od decoupage tehnike na drugim čvrstim i neprozirnim podlogama. Naime, radi se o tome da je staklo prozirno i...

Opširnije...
More:
Redizajniranje, oslikavanje i restauracija namještaja i dekorativnih predmeta

Redizajniranje, oslikavanje i restauracija namještaja i dekorativnih predmeta

Sve je počelo prije nekoliko godina kao hoby - oslikavanjem drvenih kutijica i keramič...

Opširnije...
More: